Smart Medical Clinic

Un rezultat de laborator corect înseamnă un diagnostic corect și un tratament eficient. Cum alegi SMART un laborator de analize medicale?

Distribuie

Investigațiile de laborator reprezintă cel mai important pas facut, dupa anamneza, în abordarea globală a unui pacient. Analizele sunt pilonii principali care stau la baza unui diagnostic corect și a unei scheme de tratament corespunzătoare suferinței pacientului. Prin urmare, alegerea laboratorului pentru recoltarea și analizarea probelor biologice nu trebuie facută la întâmplare! Prețurile mici sau disponibilitatea fondurilor pentru analize medicale gratuite nu trebuie să fie un principiu pe care sa ne axam atunci cand avem o indicație pentru efectuarea investigațiilor de laborator. Un rezultat eronat va conduce mereu la un diagnostic eronat și la un tratament neadecvat, aspecte care pot altera și mai mult starea de sănătate sau pot, uneri, conduce la dezvoltarea altor patologii.

Piața serviciilor de diagnostic de laborator este extrem de ofertantă în prezent, însă deși serviciile puse la dispoziție pot părea similare, alegerea laboratorului unde realizăm aceste teste trebuie făcută ținând cont de anumite criterii, dincolo de „cel mai mic preț” sau de faptul că respectivul laborator dispune de fonduri de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru analize gratuite. Un laborator de încredere epuizează rapid fondurile alocate de catre CAS, de aceea, faptul ca mai sunt fonduri la un laborator către finalul lunii ar trebui sa fie un mare semn de întrebare pentru dv.

Asadar, nu uitați! De corectitudinea rezultatelor depinde starea dumneavoastra de sănătate!

Ce factori pot influența rezultatele analizelor de laborator?

 • Metoda de lucru
 • Echipamentele de lucru utilizate
 • Modul de recoltare a probelor
 • Calitatea sistemelor și consumabilelor utilizate în timpul recoltării
 • Data și ora recoltării
 • Condițiile de transportare a probelor din camera de recoltare în laborator, mai ales cand intervin și laboratoarele partenere
 • Data și ora procesării probelor
 • Posibilitatea unei interpretări eronate la nivel de laborator, ce are la bază fie calibrarea eronată a aparaturii fie lipsa de experiență a personalului de laborator

Informarea corectă, din surse avizate, vă poate ajuta sa evitați acele laboratoare care, în urma rezultatelor eliberate, ar putea influența negativ starea dv de sănătate!

Ce trebuie sa aveți în vedere atunci cand alegeți un laborator de analize medicale?

Identificarea celui mai potrivit laborator de analize medicale nu este greu de realizat, dacă se ține cont de câteva aspecte:

 • Prelevarea probelor – aceasta este o etapă extrem de importantă, în care trebuie să aveți grijă ca:
  • Etichetele primite de la recepție să conțină numele dumneavoastră, corect scris, și un COD DE BARE. În acest fel, probabilitate de a se produce o eroare cauzată de o manipulare greșita a probelor este eliminată. Toate echipamentele din laborator conțin cititoare ale codurilor de bare, care vor citi aceste etichete direct de pe recipient și vor transmite rezultatul în sistemul informatic, de unde pacientul îl primește după validare! Evitați un laborator care scrie pe eprubetele recoltate numele dv, sau care numeroteaza eprubetele. Pot exista pacienți cu același nume, sau eprubete din ziua anterioară ce poartă același număr. Dar niciodata nu va exista un alt pacient cu același cod de proba furnizat de o aplicație informatică și, ulterior, citit de analizor sub forma codului de bare.
  • Eprubetele, acele și toate consumabilele să fie de unică folosință, sigilate și desfăcute în fața dumneavoastră
  • Probele aduse de acasă, cum ar fi sumarul de urină de exemplu, să fie etichetate în fața dumneavoastră, pe loc, cu aceeași etichetă ce conține un cod de bare. Foarte important este să recoltați probele corect, în acest scop consultați ghidul de recoltare pentru probe recoltate la domiciliu, pe care orice laborator de prestigiu îl pune la dispoziția pacienților săi.
 • Dotările tehnologice – echipamentele performante, moderne, de ultimă generație reduc timpul de prelucrare a probelor și scad considerabil marja de eroare în determinarea valorilor; este important ca laboratorul să lucreze cu echipamente ale unor firme consacrate, branduri de renume în domeniu care și-au câștigat în zeci de ani un prestigiu internațional datorită corectitudinii rezultatelor furnizate. În ultima perioadă, tările europene, și mai ales România, au fost invadate de echipamente de laborator din piața asiatică, echipamente „no name”, la care gradul de eroare furnizat este atât de mare, încât viața dv este, efectiv, pusă în pericol într-un mod dramatic.
 • Modalitate de lucru – dacă probele sunt prelucrate manual sau automat – în ultimii ani piața serviciilor de laborator s-a automatizat aproape complet, în prezent existând foarte puține teste care se lucrează exclusiv manual de către personalul din laborator; atunci când gasiți același test la diferente mari de preț între laboratoare diferite, întrebați dacă se lucrează „automat” și, pentru siguranță dv, ar fi de preferat să alegeți această variantă, în locul uneia manuale, chiar daca este mai scumpă. Cele mai uzuale exemple de astfel de teste lucrate „în două moduri” sunt: testele pentru hepatitele virale tip B si C, testele HIV, dozarile de factor reumatoid, ASLO sau proteina C reactivă, antigenul specific de prostată PSA, culturile bacteriene gen urocultura, coprocultura sau exudat faringian.
 • O gamă completă de investigații – gamă variată de investigații demonstrează cu atât mai mult ca laboratorul dispune de dotări performante; cu cat laboratorul prezintă o listă mai amplă de analize medicale disponibile, cu atât este mai de încredere pentru dv;
 • Echipa medicală – este esențial ca echipa medicală să fie una completă, formată din specialiști cu studii superioare, cu experiență în domeniul clinic (medici de laborator, biologi, chimiști, biochimiști) și care, pe lângă gestionarea corectă a probelor, să poată oferi cele mai bune sfaturi cu privire la etapa pre-recoltare; de cate ori aveți dubii în legătură cu rezultatele dv, cereți să discutați cu medicul de laborator; în mod clar va putea să vă furnizeze detalii prețioase.
 • Parteneriatele cu alte laboratoare – în cazul în care anumite probe necesită să fie prelucrate în laboratoare partenere, este important să știți care sunt aceste laboratoare; și laboratorul partener trebuie să fie unul de încredere, ales pe aceleași criterii prezentate mai sus;
 • Acreditarea RENAR –certifică alinierea în conformitate cu cerințele europene și internaționale. Toate buletinele de analize eliberate de laboratoarele acreditate RENAR vor purta înscrisul “RENAR” pe ele. Calitatea serviciilor de diagnostic de laborator implică corectitudine, siguranță, profesionalism, astfel că este foarte important ca laboratorul de analize pe care îl alegeți să aibă implementată o politică a calității foarte bine pusă la punct, care să includă acreditări, certificări în domeniu, naționale și internaționale.

Ori de cate ori aveți dubii privind corectitudinea rezultatelor dv, mergeți în laborator și cereți detalii suplimentare! Laboratorul are DOVEZI SCRISE pentru rezultatele dv, pe care în mod obligatoriu le pastrează și arhiveaza. Aceste dovezi sunt buletinul dv electronic (în acesta se vede cum echipamentele din laborator au transmis rezultatul), documentele printate de catre analizoare, documentele SCRISE prin care se poate face dovadă ca pe echipamentul respectiv au fost lucrate controalele interne și calibrările zilnice. Daca toate sau o parte dintre acestea nu există, nici rezultatul dv nu există! Cu toții avem tendința să credem și să ne dorim rezultatul care ne avantajează, rezultatul mai bun, dar, de cele mai multe ori nu ne gandim ca poate, în laborator, proba noastră a fost procesată total neconform, ca au fost sărite etape vitale și, din acest motiv, și rezultatul pe care-l primim nu valoreaza nimic; sau, de fapt, valoreaza enorm: prețul pe care îl plătim este un tratament eronat și o degradare ireversibilă a funcțiilor unuia sau mai multor organe;

Dacă toate aceste criterii sunt îndeplinite, atunci se poate apela cu încredere la serviciile respectivului laborator. Prețurile ar putea fi un pic mai ridicate, dar nu trebuie să vă descurajați, deoarece acest fapt este o dovadă în plus ca veți beneficia de echipamente performante, consumabile de calitate, evidența informatică integrată, rezultate corecte și de o echipa bine instruită. Un rezultat de laborator corect, la care s-a ajuns după ce toate etapele și standardele de calitate au fost respectate, nu poate fi ieftin!

Calitatea, acuratețea, operativitatea, performanța sunt criteriile de care trebuie să țineți cont atunci când vă decideți pentru un laborator sau altul. Un preț foarte scăzut al investigațiilor de laborator poate să însemne un preț foarte scump, plătit mai târziu, cu efecte necuantificabile asupra sănătății.

Alege informat! Alege SMART!

Divizia de Laborator a Smart Medical înseamnă 10 ani de implementare și îmbunătățire a unui sistem performant de management al calității serviciilor prestate, acreditat RENAR și ISO 9001!

Divizia de Laborator a SMART MEDICAL vine în întampinarea pacienților cu o înaltă expertiza, acreditari conform standardelor internaționale, cu unele dintre cele mai performante echipamente medicale din domeniu, cu reactivi de calitate superioară ce pot furniza, în multe dintre analizele medicale, rezultate cu trei zecimale la virgulă, dar ș cu o gamă extinsă de investigații. Automatizarea completă este o prioritate la SMART MEDICAL, în ultimii doi ani fiind înlocuite toate echipamentele pentru departamentele uzuale – biochimie, hematologie, imunologie, dar si achizitionate echipamente automate pentru electroforeza, microbiologie, VSH sau spermograma. La Smart achizitionam numai echipamente ale unor firme renumite, testate în piața internațională prin zeci de ani de experiență și funcționare ireprosabilă. Astfel, implicarea umană în procesarea rezultatelor a scazut aproape de zero, crescând, implicit, gradul de siguranță și certitudinea unor rezultate extrem de riguroase.

Pentru o toleranță zero la eroare, etichetarea în sistem automat de cod de bare a probelor recoltate se face în mod obligatoriu. Echipa laboratorului reunește 12 specialiști cu studii superioare, medici, biologi și chimiști, înalt calificați, cu training de specialitate pe toate tipurile de investigații și pe toate echipamentele utilizate, eroarea umana fiind exclusă în acest fel.

Mai mult, la nevoie, SMART MEDICAL vă poate specifica toate informațiile legate de probele recoltate, de echipamentul care a prelucrat proba, precum și informații legate de personalul medical raspunzător de investigație sau de finalizarea buletinului medical. În plus, vă ofera acces la istoricul medical de laborator pentru a furniza rezultate comparative pe axa timpului astfel încât să vă puteți analiza corect și obiectiv evoluția stării de sănătate.

SMART MEDICAL nu face rabat la calitate!

SMART MEDICAL ține la sănătatea dumneavoastră, oferindu-vă siguranța prin calitate, încredere și profesionalism!

Surse: www.renar.ro

https://link.springer.com

whatsapp