Ce sunt leucocitele

Să înțelegem leucocitele

Distribuie

Leucocitele sau globulele albe din sânge sunt un tip de celule produse în măduva osoasă. Se găsesc atât în sânge, cât și în țesutul limfatic. Leucocitele fac parte din sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și a altor boli.

Globulele albe din sânge reprezintă aproximativ 1% din sângele nostru, dar impactul lor este imens, deoarece luptă împotriva virusurilor, bacteriilor și a altor invadatori care amenință sănătatea. Atunci când organismul este în suferință și o anumită zonă este atacată, globulele albe din sânge se grăbesc să ajute la distrugerea substanței dăunătoare și la prevenirea bolilor.

Deoarece unele leucocite au o viață scurtă de 1 până la 3 zile, măduva oaselor le produce în continuu. Majoritatea oamenilor au aproximativ 100 de miliarde de globule albe în sânge. În general, există între 4.000 și 11.000 de globule albe în fiecare microlitru de sânge, deși acest lucru poate varia în funcție de rasă.

Există mai multe tipuri diferite de leucocite, fiecare cu diferite responsabilități:

  • Monocite. Au o durată de viață mai lungă decât multe alte globule albe din sânge și ajută la descompunerea bacteriilor.
  • Limfocite. Creează anticorpi pentru a lupta împotriva bacteriilor, virusurilor și a altor invadatori.
  • Neutrofile. Omoară și digerează bacteriile și ciupercile. Sunt cele mai numeroase tipuri de globule albe din sânge și reprezintă prima ta linie de apărare a organismului atunci când pericolul lovește.
  • Bazofile. Aceste celule mici atenționează organismul atunci când agenții infecțioși invadează sângele. Ele secretă substanțe chimice precum histamina, un marker al bolilor alergice, care ajută la controlul răspunsului imunitar al organismului.
  • Eozinofile. Ele atacă și omoară paraziții și celulele canceroase și ajută la transmiterea răspunsurilor alergice.

Probleme care afectează globulele albe

Numărul de leucocite poate fi scăzut din mai multe motive. De exemplu, atunci când ceva distruge celulele mai repede decât poate organismul să le producă sau atunci când măduva osoasă încetează să mai fabrice suficiente globule albe pentru a menține organismul sănătos. Când numărul de globule albe din sânge este scăzut, crește riscul pentru orice boală sau infecție, care se poate transforma într-o amenințare serioasă.

Numărul de leucocite din sânge poate fi simplu și ușor de aflat prin realizarea unui test de sânge – hemograma completă. Dacă numărul de globule albe din sânge este fie prea mic, fie prea mare, este posibil să indice o infecție, inflamație, alergie și chiar leucemie.

Boli și afecțiuni care pot afecta nivelul globulelor albe din sânge:

  • Sistem imunitar slăbit. Acest lucru este adesea cauzat de boli precum HIV/SIDA sau de tratamentul împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia – pot distruge globulele albe din sânge și pot crește riscul de infecție.
  • Infecţii. Un număr mai mare de leucocite înseamnă, de obicei, că există o infecție în organism. Globulele albe din sânge se înmulțesc pentru a distruge bacteriile sau virusul.
  • Sindromul mielodisplazic. Această afecțiune se caracterizează prin producția anormală de celule sanguine, inclusiv globulele albe din măduva osoasă.
  • Cancere de sânge. Leucemia și limfomul pot determina o creștere necontrolată a unui tip anormal de celulă sanguină în măduva osoasă. Aceasta duce la un risc crescut de infecție sau hemoragie.
  • Tulburări mieloproliferative. Reprezintă un grup de afecțiuni care declanșează producția excesivă de celule sanguine imature. Acest lucru poate duce la un dezechilibru al tuturor tipurilor de celule sanguine din măduva osoasă, inclusiv la un număr mai mare sau mai mic de leucocite.
  • Anumite medicamente. Unele medicamente, cum sunt imunosupresoarele, pot crește sau reduce numărul de globule albe din sânge.

De asemenea, stresul fizic extrem cauzat de un traumatism sau stresul emoțional pot declanșa niveluri ridicate ale globulelor albe din sânge. Un număr crescut de leucocite pot avea și femeile însărcinate sau lăuzele, persoanele care fumează mult sau pasionații de sport, care fac exerciții fizice intense.

 

Surse:

https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/leukocyte

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=35&ContentTypeID=160

whatsapp