Smart Medical Clinic

Mic ghid explicativ de recoltare a analizelor la copii

Distribuie

Smart Medical Clinic

Deși cele mai multe proceduri de preluare a probelor biologice sunt realizate de personal medical specializat, rolul părintelui este foarte important. Respectarea regulilor prealabile de pregătire fizică și prelevarea probelor, asigură rezultate corecte și implicit un diagnostic precis.

Mare atenție la consumul de medicamente. Puneți în temă medicul și personalul laboratorului dacă s-au administrat medicamente copilului. Orice medicație, oricât de sumară, poate influența rezultatul testelor.

Iată care sunt aspectele la care trebuie să fim atenți în legătură cu cele mai uzuale analize medicale pentru copii

Recoltarea sângelui

Se face doar de către personal medical autorizat, la cabinetele de specialitate. Analizele de sânge se preiau dimineața, pe stomacul gol. În ziua precedentă recoltării, cel mic trebuie să se odihnească și să fie ferit pe cât posibil de factori de stres. Ideal ar fi să nu se consume mâncare cu 8-12 ore înainte, o condiție dificilă și greu de îndeplinit atunci când vorbim de cei mici. În acest caz, este recomandat să hrănim copilul cu alimente ce au un aport nutritiv adecvat.

De cele mai multe ori, pentru un copil, recoltarea de sânge poate cauza un stres imens din cauza folosirii acelor. Clinica Smart ușurează aceasta procedură prin folosirea aparatului de ultimă generație VeinViewer Flex, care ajută personalul medical să identifice mai repede și mai corect venele disponibile pentru prelevare, reducând riscul înțepăturilor inutile.

Smart Medical Clinic

Veinviewer folosește 2 lasere, unul cu lumină infraroșie (invizibilă) ce scoate în evidență hemoglobina din vene, iar apoi proiectează pe mână, cu cel de-al doilea laser, un contur al venelor. Astfel, se evită înțepături multiple și acele situații în care vena nu este vizibilă, situație des întâlnită în cazul copiilor. Pacientul este scutit de un stres în plus, iar pentru cei mici, recoltarea sângelui poate deveni o experiență interesantă.

Recoltarea urinei

Sumarul de urină este una dintre cele mai frecvente analize pentru a determina dacă micuțul pacient prezintă o infecție a tractului urinar și/sau a țesutului renal, iar prelevarea se face de către părinți.

Înaintea recoltării probei, se asigură igiena organelor genitale cu apă și săpun, fără a folosi loțiuni/creme/pudre destinate copiilor. Părinții trebuie, la rândul lor, să aibă o igienă corespunzătoare, să folosească doar recipiente sterile și să sterilizeze olița celor mici. În cazul bebelușilor nu este recomandată recoltarea de pe scutece, deoarece fibrele și soluțiile din material pot influența rezultatele.

Deși indicațiile medicului privind recoltarea probelor au întotdeauna prioritate, e bine de știut că în cazul sumarului de urină se recoltează prima urină de dimineață, iar pentru urocultoră se recoltează urina din jetul mijlociu. Probele trebuie apoi transportate la laborator într-un interval de maxim 2 ore de la recoltare.

Prelevarea probei de scaun

Se face tot de către părinți și trebuie să țină cont de tipul de analiză solicitată, conform indicațiilor medicului. Pentru a trata câteva exemple:

Examenul coproparazitologic este analiza de laborator a scaunului și permite evidențierea prezenței ouălor de paraziți sau proglotelor. Presupune recoltarea de fragmente suspecte, mucozități și paraziți intestinali din scaunul copilului. Se folosesc recipiente sterile, special concepute pentru această operațiune. Probele se duc la laborator în maxim 4 ore sau se pot păstra la frigider cel mult 24 de ore.

Examenul de coprocultură reprezintă examinarea materiilor fecale și este util pentru diagnosticarea anumitor afecțiuni ale sistemului digestiv și ale tractului gastrointestinal. Cu spatula coprocultorului se colectează un volum de 2-3 lingurițe, din 3 zone ale scaunului. Rezultatele se duc la laborator in maxim 4 ore, ca și în cazul celor pentru examenul coproparazitologic.

Puteți achiziționa recipiente sterile, atât pentru urină cât și pentru scaun, direct de la laboratorul de analize sau de la orice farmacie

Exudatul faringian

Se face doar de către personal medical autorizat, dimineața, înainte de ingestia de lichide, alimente şi de efectuarea igienei orale (periaj dentar). Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă efectuarea recoltării după un interval de 4 ore de la orice activitate menționată mai sus.

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament cu antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, exudatul faringian se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.

Dragi părinți, efectuarea analizelor medicale este extrem de importantă pentru monitorizarea sănătății și dezvoltarii armonioase a copiilor. Măcar o data pe an, sub forma unui set de rutina, sau ori de cate ori există simptome care le impun, analizele medicale trebuie să devină parte din viața noastră și a copiilor noștri! Ajutați copiii să depășească, de mici, teama de medic și de analize … doar așa vor deveni adulți sănătosi și vor trăi responsabil, conștientizând că întotdeauna este mai ușor să previi o afecțiune, decât să o tratezi!

Surse: https://kidshealth.org/en/parents/labtest4.html

https://kidshealth.org/en/parents/labtest8.html

whatsapp