Ce este scorul BI-RADS

Scorul BI-RADS în cancerul de sân

Distribuie

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în lume, cu peste 2, 2 milioane de cazuri înregistrate anual. Vestea bună este că, o dată diagnosticat la timp și abordat conform protocoalelor moderne, cancerul de sân se poate trata cu succes.

Conform statisticilor, supraviețuirea la cel puțin 5 ani este de 99 la sută în cazul femeilor diagnosticate cu o tumoră malignă localizată, de 86 la sută în cazul unui cancer de sân cu extindere regională (la ganglioni) și de 28 la sută în cazul unui cancer diseminat la distanță.

Acestea sunt însă statistici, fiecare caz în parte are propriile sale particularități care contribuie la depășirea bolii și la vindecarea pe termen lung. Acestea depind de extensia și stadiul tumorii, de vârsta pacientei, de starea generală de sănătate, de răspunsul la tratament, de prezența receptorilor hormonali în celulele maligne și de alți factori.

În aceste condiții, pentru a surprinde o eventuală leziune malignă în stadii incipiente, orice femeie ar trebui să respecte protocolul de teste și investigații recomandate de medici. Acestea includ autopalparea regulată, examenul clinic, ecografia și mamografia, investigații imagistice care se fac în funcție de vârstă, istoricul familial de boală și alți factori. Ca regulă generală, ecografia se recomandă după vârsta de 30 de ani, iar mamografia după vârsta de 40 de ani. În funcție de rezultatele ecografiei, mamografiei sau rezonanței magnetice, specialiștii senologi pot întocmi un scor de risc pentru cancerul mamar, scor numit BI-RADS.

Ce este scorul BI-RADS?

Termenul BI-RADS este de fapt prescurtarea de la Breast Imaging-Reporting and Data System, o modalitate de evaluare a rezultatelor investigațiilor imagistice pentru sân, dezvoltată de Colegiul American de Radiologie. În funcție de ceea ce rezultă în urma ecografiilor și mamografiilor, specialiști pot întocmi un scor de risc pentru cancerul mamar. BI-RADS nu reprezintă un diagnostic de certitudine, acesta fiind pus doar în urma biopsiei tumorilor mamare.

În funcție de rezultatele investigațiilor, scorul BI-RADS poate avea următoarele valori:

  • BI-RADS 0: incomplet (se impune o evaluarea imagistică suplimentară, prin ecografie și mamografie)
  • BI-RADS 1: negativ (nu există tumori, distorsiuni structurale sau calcifieri suspecte)
  • BI-RADS 2: bening (probabilitatea de malignitate este 0)
  • BI-RADS 3: probabil benign (probabilitatea de malignitate este mai mică de 2%-se impune monitorizarea atentă)
  • BI-RADS 4: suspiciune de malignitate (probabilitatea de malignitate este între 2% și 94%)

În cadrul BI-RADS 4, există următoarea subclasificare:

    • BI-RADS 4A: suspiciune scăzută de malignitate (2-9%)
    • BI-RADS 4B: suspiciune moderată de malignitate (10-49%)
    • BI-RADS 4C: suspiciune crescută de malignitate (50-94%)-aici trebuie luată în calcul efectuarea unei biopsii
    • BI-RADS 5: suspiciune foarte mare de malignitate, de peste 95 la sută-trebuie intervenit rapid
    • BI-RADS 6: malignitate dovedită prin biopsie.

Pentru fiecare femeie, scorul BI-RADS este stabilit în funcție de rezultatul ecografiei, mamografiei sau rezonanței magnetice. Cu ajutorul acestor investigații imagistice, medicii senologi analizează orice potențial nodul, leziune suspectă, calcifiere sau altă modificare de structură, volum a sânului.

Există o serie de criterii care sunt luate în calcul în întocmirea scorului BI-RADS, printre acestea numărându-se densitatea sânului, forma și simetria leziunilor, orientarea, marginile, vascularizația, elasticitatea, gradul de fibrozare și necrozarea, toate aceste criterii și fenomene putând fi sau nu observate la nivelul sânului.

În funcție de scorul BI-RADS, pacientele vor primi recomandări pentru a face sau nu investigații suplimentare. Acestea trebuie respectate pentru că majoritatea tipurilor de tumori maligne mamare pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate la timp. În plus, de mare importanță este și monitorizarea ulterioară a stării de sănătate a pacientelor tratate pentru cancer mamar. Și recidivele sau diseminările la distanță pot beneficia de tratamente de ultimă generație.

 

SURSE:

https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/20-Breast-fact-sheet.pdf

https://www.cancer.net/

https://www.healthline.com/

https://radiopaedia.org/

whatsapp