Pediatrul – un medic pentru copii și părinți

Distribuie

“Un copil fericit este, în primul rând un copil sănătos şi doar după aceea citeşte şi cântă la vioară” – cât adevăr se află în spusele doctorului Evghenii Komarovsky- medic pediatru de renume internaţional din Ucraina, cu peste 25 de ani vechime în specialitatea pediatrie.

Copilăria reprezintă cea mai fragilă perioadă în dezvoltarea fiintei umane.

Copiii nu sunt nişte mici adulţi si nu orice medic specialist poate aborda eficient problemele medicale ale copiilor! Abordarea sănătăţii fizice şi psihice a celui mic trebuie sa fie rezervata exclusiv medicului pediatru, singurul in masura sa gestioneze global dezvoltarea armonioasa a copilului si sa directioneze parintii catre alte specialitati pediatrice, atunci cand este cazul.

Pediatria este o ramură din medicina ce se ocupă cu prevenţia, diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor pediatrice, pornind de la naştere şi până la vârsta de 18 ani. Medicii pediatri dispun de pregătirea necesară pentru a monitoriza fizicul şi psihicul copiilor, in scopul de a preîntâmpina tulburările de dezvoltare, tratarea problemelor de sănătate minore dar şi a afecţiunilor grave, asigurând astfel atingerea potenţialului maxim de dezvoltare programat genetic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca, din momentul naşterii şi până la adolescenţă, copiii să se afle sub supravegherea şi îndrumarea unui medic pediatru în vederea:

  • examinărilor periodice de rutina, in scopul monitorizării dezvoltării psihice şi fizice normale a copiilor;
  • recomandării tipurilor optime de imunizare şi vaccinare, prevenirea îmbolnăvirilor, tratarea bolilor, infecţiilor, accidentărilor şi a altor probleme de sănătate;
  • depistării precoce a unor afecţiuni sau deficienţe şi aplicarea tratamentelor corespunzătoare;
  • diagnosticarea şi tratarea corectă a afecţiunilor acute;
  • informării părinţilor privind o nutriţie adecvată, măsuri de precauţie necesare pentru cei mici şi recomandarea de activităţi fizice în funcţie de caracteristicile şi nevoile copilului;
  • dezvoltării neuropsihice corecte pe plan mental, emoţional şi social;
  • îndrumării părinţilor către alţi specialişti în cazul copiilor cu nevoi speciale;
  • oferirii de răspunsuri părinţilor la orice nedumerire privind creşterea şi dezvoltarea micuţilor.

În procesul de creştere şi dezvoltare, copiii au nevoie de o stimulare specializată, de învăţare continuă şi sprijin adecvat şi permanent. Medicul pediatru are datoria de a îndruma şi educa părinţii şi, împreună cu aceştia, să aibă ca obiectiv comun o cât mai bună dezvoltare psihomotorie, somatică, intelectuală şi afectivă a copilului, pentru a pune corect baza unui organism sanatos si armonios dezvoltat.

Este obligatoriu să înţelegem că “întarzierile în dezvoltarea unui copil sunt reversibile sau pot fi atenuate doar dacă se corectează condiţiile stresante implicate, printr-o intervenţie promptă şi o diagnosticare precoce.” aşa cum se arată în Raportul Naţional de Sănătate a Copiilor şi Tinerilor din România in 2014, publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

“Haideţi să ne temem corect: nu de spitale şi medici, ci de propria lipsă de cunoştinţe şi propria lene”( Dr. E. Komarovsky- medic pediatru)

Evitaţi diagnosticarea şi tratarea copilului cu medicamente “după ureche”. Doar un medic specialist pediatru poate recomanda un tratament corespunzător, atat intr-o simplă răceală, dar mai ales in cazul unei afectiuni grave. În funcţie de caracteristicele unice ale copilului dumneavostră (vârstă, greutate, intoleranţe, antecedente medicale etc), pediatrul este singurul medic care poate prescrie un tratament corect şi eficient.[ultimate_heading main_heading=”Un copil nu trebuie să ia niciodată medicamente destinate adulţilor.” heading_tag=”h3″][/ultimate_heading]Ca exemplu, o banală aspirină administrată incorect într-o viroză sau într-o afecțiune respiratorie, poate cauza Sindromul Reye, o boală ce poate pune viaţa copilului în pericol, manifestată prin vomă, stare de rău generală, leziuni progresive ale sistemului central nervos si evoluție până la comă.

Tratamentul nesupravegheat şi incorect cu antibiotice poate face mai mult rău decât bine, duce la fenomenul de rezistență bacteriană, împiedicând astfel eficienţa administrărilor ulterioare. Copiii noştri merită o atenţie sporită în ceea ce priveşte administrarea medicamentelor, astfel incat cel mai corect faţă de ei este să apelăm la personal calificat, în loc să-i tratăm la întamplare, citind pe internet.

Vizita la pediatru este recomandată lunar în primul an de viaţă, chiar dacă copilul nu manifestă simptome de boală; după această vârstă, frecvenţa controalelor periodice este decisă de către medicul pediatru ales.

Copilul monitorizat periodic de către un medic specialist pediatru, de preferat acelaşi de-a lungul anilor deoarece este extrem de important ca medicul să cunoască personal istoricul medical al copilului și să dezvolte cu acesta o relație bazată pe încredere, creşte şansele de dezvoltare optimă pentru adultul în devenire. Să fim conştienţi că, în România, în multe localităţi nu există un medic specialist pediatru, astfel încat este un privilegiu atunci când acesta poate fi găsit rapid chiar lânga casa noastră.[ultimate_heading main_heading=”Mergeţi cu copilul, periodic, la pediatru!” heading_tag=”h3″][/ultimate_heading]Un îndemn care ar trebui să devină regulă pentru fiecare părinte!

La Smart Medical prețuim copiii și credem că ei reprezintă viitorul nostru!

De aceea, special pentru copii sănătoși și părinți fără griji, Dr. Adina Butculesteanu și-a propus să împărtășească tuturor părinților interesați de sănătatea copiilor lor, experiența pe care a dobândit-o, în România și Franța, în mulți ani de practică!

Cu tot dragul, oferim copiilor dumneavoastră toată atenţia şi grija de care au nevoie, prin servicii de pediatrie profesioniste, în care primează principiile medicale bazate pe știintă și dovezi, pentru un start corect în viață și un viitor sănătos.

Pediatrul SMART, un medic pentru copii sănătoși și părinți fericiți!

Surse:
kidshealth.org
webmed.com
mastersinhealthcare.com
Institutul Naţional de Sănătate Publică

whatsapp