Obezitate managementul diabetului

Obezitatea și excesul ponderal: cauze, analize recomandate și soluțiile pentru a slăbi

Distribuie

Excesul ponderal și forma sa gravă, obezitatea, reprezintă una dintre cele mai mari amenințări actuale la adresa sănătății omenirii. Conform statisticilor din 2016, furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, 1,9 miliarde de persoane erau supraponderale, iar dintre acestea 650 de milioane sufereau de obezitate. În plus, cel puțin 39 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani se confruntă cu kilogramele în plus sau sunt obezi. De altfel, din 1975 și până astăzi, numărul persoanelor cu obezitate s-a triplat. Iar cea mai mare a populației lumii trăiește la ora actuală în țări în care excesul ponderal și obezitatea provoacă mai multe decese decât greutatea sub normal.

De ce este periculos excesul ponderal?

Se spune că orice kilogram în plus contează după o anumită vârstă, iar de la 5 kilograme încolo e nevoie de eliminarea acestui exces ponderal. Însă indiferent de numărul de kilograme acumulate în plus, se impune schimbarea stilului de viață și înlocuirea obiceiurilor nocive cu cele sănătoase.

Excesul ponderal este un stres imens pentru organism. Kilogramele în plus se acumulează treptat, din excesul de zahăr, grăsime și alcool, care se tranformă în depozite adipoase.

Corpul compensează din ce în ce mai greu presiunea care se pune pe sistemul cardiovascular, pe cel osos, dar și pe alte organe și sisteme. În timp, problemele de sănătate ca urmare a excesului ponderal nu vor întârzia să apară.

Excesul ponderal și mai ales obezitatea pot avea pe termen lung consecințe grave pentru starea de sănătate precum diabetul, bolile cardiace, hipertensiunea, dislipidemia, accidentul vascular cerebral, osteoartrita, afectarea veziculei biliare, steatoza hepatică (ficatul gras), rezistența la insulină și anumite forme de cancer. În plus, persoanele cu obezitate se confruntă cu probleme respiratorii și apnee de somn, cu inflamația cronică și accentuarea stresului oxidativ. De asemenea, obezitatea afectează calitatea vieții, stima de sine și poate declanșa tulburări și boli psihice precum anxietatea și depresia. Nu mai puțin important de menționat este și faptul că persoanele cu obezitate se deplasează mai greu și au dificultăți în a-și defășura activitățile curente.

La ora actuală, se vorbește foarte mult despre sindromul metabolic, o constelație de factori care cresc riscul de boală cardiovasculară. Acești factori de risc sunt obezitatea abdominală, dislipidemia aterogenă, hipertensiunea și nivelurile crescute ale glicemiei.

Care sunt cauzele actuale ale excesului ponderal și obezității?

Cauzele actuale ale excesului ponderal vizează în primul rând stilul de viață. Acesta are două componente esențiale care pot sta la baza obezității: excesul de alimente și sedentarismul. În ceea ce privește excesul alimentar, în ultimii 50 de ani, a crescut consumul alimentelor procesate, bogate în zahăr și grăsime. În același timp, oamenii au devenit tot mai sedentari și petrec tot mai mult timp la birou și în mașină. De asemenea, alimentele procesate, de slabă calitate, fără nutrienți esențiali au devenit tot mai accesibile, tot mai ieftine, iar consumul lor a înlocuit alimentele naturale, gătite simplu, fără adaosuri mari de grăsime și zahăr.

Zahărul și grăsimea în exces sunt cei mai mari dușmani ai greutății optime. Zahărul are 4 calorii pe gram, iar grăsimea are 9 calorii, și se regăsesc în majoritatea alimentelor procesate. Deși multe timp s-a crezut că excesul de grăsime este cel mai mare vinovat pentru excesul ponderal, acesta a fost detronat de zahăr. În plus, la fel de nocive ca zahărul alb pot fi și zaharurile din fructe, atunci când acestea sunt stoarse și transformate în sucuri.

Consumul excesiv de alimente este clar un obicei nociv, însă poate fi și consecința unor dezechilibre emoționale, a presiunii anturajului sau a resurselor financiare limitate care favorizează consumul unor alimente ieftine, de slabă calitate, însă bogate în zahăr și grăsimi.

De menționat sunt și alte aspecte care favorizează excesul ponderal: este vorba despre excesul de alcool, dar și de consumul de băuturi dulci, care a crescut în ultimii ani.

În plus, anumite afecțiuni precum hipotiroidia pot favoriza excesul ponderal, însă acesta se poate evita dacă astfel de tulburări sunt ținute sub control.

Un alt aspect important îl reprezintă dietele restrictive ținute de-a lungul vieții. Există multe de persoane care nu reușesc să facă dintr-un regim alimentar un stil de viață. Acestea țin o vreme diete și slăbesc, dar, dacă se întorc la vechile obiceiuri alimentare, ajung să se îngrașe din nou și să adauge și alte kilograme pe lângă cele de la care au pornit inițial.

Indicele de masă corporală, important în diagnosticul obezității

Menținerea unei greutăți optime este una dintre bazele sănătății pe termen lung. De aceea, există un reper important, care se ia în calcul pentru a vedea care este cu adevărat nivelul excesului ponderal și cât de sănătoasă este de fapt greutatea unei persoane.

Acesta este indicele de masă corporală care se calculează împărțind greutatea corporală în kilograme la înălțimea la pătrat, exprimată în metri.

Astfel, după acest calcul simplu, se obține un număr care poate indica următoarele aspecte:

  • greutatea optimă (indicele de masă corporală este între 18,5 și 24,9)
  • exces ponderal (indicele de masă corporală este între 25 și 29,9)
  • obezitate (indicele de masă corporală este între 30 și 39,9)
  • obezitate morbidă (indicele de masă corporală este cel puțin 40)

La aceste calcule, se poate adăuga măsurarea taliei. Aceasta pentru că acumularea de grăsime în zona abdomenului este un semn pentru un risc crescut de probleme de sănătate asociate obezității. Riscul este mare la bărbații care au cel puțin 102 de cm în talie și la femeile cu peste 88 de cm în talie.

Care sunt gesturile care pot împiedica slăbirea?

Multe dintre persoanele care se confruntă cu excesul ponderal au încercat numeroase diete și programe fizice. Însă nu întotdeauna acestea au dat rezultate pentru că stresul, anumite medicații, dezechilibrele hormonale și insomnia pot perturba un program corect de dietă și sport.

Apoi, mai există și tendința de a mânca foarte puțin, spre deloc, din dorința de a elimina rapid kilogramele în plus. Or, acest aspect poate reduce rata metabolismului, iar organismul poate ajunge să facă rezerve pentru că nu primește suficienți nutrienți.

Un alt impediment în eliminarea kilogramelor în plus ar putea fi dietele monoaliment, cele care exclud anumite principii nutritive sau care nu țin cont și de preferințele alimentare ale persoanelor aflate la dietă.

Există și situații precum apneea de somn, care apare pe fondul obezității și care poate crea un cerc vicios, ducând la o acumulare și mai mare de kilograme.

De asemenea, anumite tulburări psihice și afecțiuni precum depresia pot însoți excesul ponderal și pot împiedica adoptarea unui regim de viață echilibrat. Se vorbește foarte mult despre mâncatul emoțional, drept refugiu pentru multe persoane cu traume.

Există și o componentă genetică în ceea ce privește obezitatea, însă un stil de viață sănătos poate compensa predispoziția către obezitate.

Care sunt evaluările recomandate persoanelor cu obezitate?

Pentru că obezitatea vine la pachet cu un risc crescut de a face afecțiuni grave, persoanele care se îngrașă excesiv ar trebui să solicite sfatul unui medic. Acesta va evalua clinic pacienții, prezența eventualelor comorbidități, va face un instoric al posibilelor cauze care au dus la acumularea kilogramelor în plus, va evalua capacitatea persoanelor cu obezitate de a face mișcare, dar și dorința acestora de a slăbi.

Astfel, persoanele cu obezitate vor discuta cu medicul care le va evalua greutatea, indicele de masă corporală și circumferința zonei abdominale. În cadrul examenului clinic, medicul va măsura ritmul cardiac, tensiunea arterială, temperatura și va asculta inima și plămânii. De asemenea, va examina și zona abdominala.

De asemenea, medicul va solicita informații despre alimentație, nivelul de activitate fizică a pacienților și nivelul de stres. În plus, va evalua dorința acestora de a-și schimba stilul de viață și va vrea să știe dacă pacienții iau anumite medicamente care ar putea favoriza excesul ponderal (în această categorie intră anumite tratamente pentru diabet, pentru epilepsie, pentru despresie și hormonii steroidieni).

În cadrul examinării, medicul poate recomanda și alte teste în funcție de istoricul medical al fiecărui pacient. Astfel, prin analizele de sânge, se pot măsura nivelul glicemiei, cel al colesterolului și trigliceridelor, al hormonilor tiroidieni, dar și funcția ficatului.

După toate aceste evaluări, medicul poate face recomandări personalizate pentru ca greutatea să revină la normal.

Ce soluții există pentru excesul ponderal și obezitate?

Cea mai bună soluție pentru eliminarea excesului ponderal și tratarea obezității rămâne schimbarea stilului de viață. Aceasta include în primul rând limitarea spre eliminare a alimentelor procesate, hipercalorice (dulciuri, produse de patiserie, produse făinoase, chipsuri, mezeluri, cărnuri prăjite, sosuri concentrate), a alcoolului și a băuturilor răcoritoare care conțin zahăr.

Pasul următor este adoptarea unor planuri de nutriție destinate slăbirii, elaborate de către specialiști, așa cum sunt cele propuse de specialistul Clinicii Smart, Dr. Cirlă Amel, medic specialist endocrinolog.

Dietele de slăbire se bazează pe alimente sănătoase, precum carnea slabă (pui, curcan, pește), legumele, fructele, cerealele integrale, leguminoasele. Necesarul caloric va fi unul personalizat și va fi acoperit de 3 mese pe zi și două gustări. Mesele regulate sunt un mijloc bun de a ține glicemia în limite normale.

Dietele trebuie să fie restrictive, însă nu ar trebui să coboare sub 1200 de calorii pe zi în cazul femeilor și sub 1500 în cazul bărbaților. Orice dietă care se situează sub aceste praguri trebuie atent supravegheată de către un medic.

La modul ideal, pierderea în greutate trebuie să se facă treptat, fără scăderi bruște, și ar trebui să fie de maximum un 1 kg pe săptămânâ. Există cazuri când persoanele cu exces ponderal pierd mute kilograme la începutul dietei, dar de multe ori, este vorba despre apa în exces care se elimină. În plus, după o anumită perioadă de slăbire, poate urma una de stagnare a slăbirii ceea ce poate duce la ajustarea regimului alimentar.

În cazul persoanelor cu obezitate, scăderea masivă în greutate e de dorit. Însă și reducerea greutății cu 5-10 procente are un impact bun asupra stării de sănătate.

Fiind vorba de un proces care durează, combaterea obezității presupune o relație de încredere între pacient și medic. Susținerea oferită de specialiști este extrem de importantă pentru pacienți, pe termen lung.

Alături de dietă, medicul recomandă mișcarea. Aceasta trebuie să fie adaptată capacității pacientului de a face efort fizic. Sportul intens poate face mai mult rău decăt bine. De aceea, la începutul oricărui program de slăbire, persoanele cu obezitate sunt sfătuite să facă zilnic 30 de minute de mișcare ușoară, mers pe jos de exemplu. Apoi, intensitatea exercițiilor fizice poate crește pe parcurs.

Persoanele cu obezitate trebuie să știe că regimul alimentar sănătos trebuie să devină un stil de viață. Este bine ca acestea să aibă parte de tot sprijinul familiei, prietenior, celor din jur. În plus, stilul de viață sănătos ar trebui adoptat de toată familia, pentru ca persoanele cu exces ponderal să nu se simtă singure în acest demers.

În unele situații, pacienții cu obezitate vor avea nevoie și de psihoterapie, pentru că traumele, atașamentul dezorganizat și alte probleme pot crea terenul perfect pentru mâncatul compulsiv. Dacă sunt abordate și tratate, există șanse mai mari ca pacienții să nu abandoneze procesul de slăbire și să revină la greutatea normală mult mai ușor.

În cazul în care programele de dietă și sport nu dau rezultate, iar pacienții se confruntă cu un anumit grad de obezitate care le amenință viața, pacienții pot recurge la intervențiile chirurgicale din bariatrie, adică cele de micșorare a stomacului. Însă acestea se recomandă persoanelor cu index de masă corporală de 40 și celor cu index peste 35 și cu una sau mai multe comorbidități care le amenință grav sănătatea și viața.

 

Surse:

https://www.who.int

https://www.nhs.uk/

https://www.cdc.gov/

https://www.mayoclinic.org/

https://www.health.harvard.edu

https://www.aafp.org/home.html

whatsapp