banda Rezultate online Programari onlineENDOCRINOLOGIE

Medicina de nota 10 (zece) !Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt investigate afectiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale si tulburarile metabolismului fosfo-calcic.

Afectiunile endocrine sunt complexe si necesita o abordare interdisciplinara, diagnosticul corect si tratamentul eficient necesitand analize de laborator specifice si investigatii imagistice complexe.

Unele afectiuni endocrine pot fi diagnosticate in faza subclinica, prin diagnosticul precoce fiind impiedicata progresia spre boala manifesta si aparitia de complicatii ce afecteaza, de cele mai multe ori, sistemul cardiovascular si nervos.

Endocrinologia a adus contributii importante la intelegerea functiei sistemului cardiovascular. Tesuturile cardiace sunt organe endocrine, iar stimulii care afecteaza sistemul cardiovascular actioneaza prin receptori hormonali. Multe afectiuni cardiovasculare au cauze endocrine: hipertensiunea secundara, sindromul metabolic, obezitatea, dislipidemia.

Endocrinologia se ocupa de asemenea de tulburari de comportament alimentar de tip anorexia nervoasa, bulimie sau obezitate, patologii cu frecventa in crestere in randul adolescentilor.

Printre cele mai frecvente afectiuni endocrinologice, ce aduc pacientii la un consult de specialitate, se afla :

patologia glandei tiroide: hipotirodia, hipertiroidia , tiroidita cronica autoimuna , gusa nodulara

afectiuni ale glandei hipofize : adenoame secretante sau nesecretante, insuficienta hipofizara

patologia glandelor suprarenale: tumori secretante de catecolamine, de aldosteron, de glucocorticoizi, responsabile printre altele si de aparitia HTA de cauza endocrina

patologia glandelor gonadale : sindromul ovarelor polichistice, disfunctia erectila, infertilitatea

tulburari ale metabolismului fosfocalcic: hipocalcemia ( tetania, spasmofilia) si hipercalcemia

Tulburari ale metabolismului osos: osteopenia si osteoporoza, mai ales la femei dupa menopauza, ca urmare a faptului ca organismul este privat de protectia hormonilor sexuali

Articole: