pancreatita site

Ce trebuie să știm despre pancreatită

Distribuie

Pancreatita este o boală inflamatorie și apare atunci când pancreasul se inflamează. Pancreasul se află în spatele stomacului, lângă intestinul subțire și are un rol important în procesul de digestie, deoarece eliberează enzime care ajută organismul să digere alimentele. De asemenea, pancreasul reglează modul în care organismul folosește alimentele pentru a crea energie, prin eliberarea în fluxul sangvin a doi hormoni importanți: insulina și glucagonul.

Pancreatita poate să apară brusc și să dispară de la sine în câteva zile sau poate persista, devenind o problemă cronică. În cazurile ușoare de pancreatită este posibil să nu fie nevoie de niciun fel de tratament, însă cazurile severe sunt considerate urgențe medicale și trebuie tratate cât mai rapid.

Semnele și simptomele pancreatitei

Majoritatea persoanelor care au pancreatită acută sau cronică se plâng, în special, de durere la nivelul abdomenului. Alte simptome ale pancreatitei pot include:

    • Indigestie
    • Greață sau vărsături
    • Sensibilitate la nivelul abdomenului
    • Pierdere bruscă în greutate
    • Balonare
    • Febră

Persoanele care au pancreatită cronică pot prezenta, de asemenea, steatoree – exces de grăsimi în scaun, care degajă un miros urât. Steatoreea poate fi un semn de malabsorbție, adică organismul nu primește toți nutrienții esențiali, deoarece pancreasul nu secretă suficiente enzime digestive pentru a descompune alimentele.

2 tipuri principale de pancreatită

Pancreatita acută.

Reprezintă principalul motiv pentru care oamenii ajung la urgență pentru probleme gastro-intestinale. Debutul pancreatitei acute este adesea foarte brusc. Inflamația dispare, de obicei, în câteva zile de la începerea tratamentului, dar unele cazuri pot necesita spitalizare. Pancreatita acută este mult mai frecventă la adulți decât la copii. Principala cauză a pancreatitei acute o reprezintă calculii biliari.

Pancreatită cronică.

Este inflamația pancreasului care revine în mod constant sau apare pe o perioadă lungă de timp. Persoanele cu pancreatită cronică pot avea leziuni permanente ale pancreasului și pot dezvolta diferite complicații. Inflamația poate afecta celulele care produc insulină, hormonul eliberat de pancreas care reglează cantitatea de zahăr din sânge. Acest lucru duce la dezvoltarea diabetului zaharat la aproximativ 45% dintre persoanele cu pancreatită cronică.

Consumul de alcool pe termen lung este răspunzător de aproximativ 70% din cazurile de pancreatită cronică la adulți. De asemenea, bolile autoimune și genetice, cum ar fi fibroza chistică, pot provoca pancreatită cronică la unele persoane.

Diagnosticul pancreatitei – stabilit cu ajutorul a 2 analize de sânge

Pentru a diagnostica pancreatita acută, medicul gastroenterolog va recomanda două analize principale, pentru a determina nivelul a două enzime digestive din sânge: amilaza și lipaza. Nivelurile ridicate ale acestor două enzime pot indica prezența inflamației la nivelul pancreasului.

Pot fi necesare și o serie de alte teste și investigații pentru a stabili diagnosticul de pancreatită. Printre acestea amintim:

    • Testul funcției pancreatice, numit și testul de stimulare a secretinei, arată dacă pancreasul răspunde în mod normal la secretină. Secretina este un hormon care controlează secreția de acid gastric
    • Investigații imagistice – ecografie, CT și RMN, pentru a depista eventualele leziuni la nivelul pancreasului
    • Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) – examinarea endoscopică a căilor biliare, ductului pancreatic și veziculei biliare.
    • Biopsia – prelevarea unei porțiuni mici de țesut din pancreas pentru a fi studiată
    • Testul de toleranță la glucoză – recomandat în unele cazuri pentru a măsura deteriorarea celulelor din pancreas care produc insulină

Tratamentul pancreatitei

Pancreatita acută sau cronică implică adesea internarea în spital și administrarea de tratament specific. Pancreasul este un factor cheie al proceselor digestive și trebuie să se odihnească pentru a se vindeca. Medicația recomandată poate ajuta la controlul durerii. Pot fi prescrise, de asemenea, enzime digestive artificiale pentru pancreatita cronică, dacă pancreasul nu produce de unul singur cantitatea necesară de enzime.

De multe ori, atunci când medicația nu are niciun efect în reducerea durerii și simptomelor, poate fi necesară realizarea unei intervenție chirurgicale. Aceasta este indicată în special pentru îndepărtarea vezicii biliare. Operația poate elimina, de asemenea, părțile afectate ale pancreasului.

 

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatitis/symptoms-causes/syc-20360227

https://www.healthline.com/health/pancreatitis

https://www.medicinenet.com/pancreatitis/article.htm

https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-pancreatitis

whatsapp